Terem писал(а):
...
Поэтому лучше об Украине и ее детях... и не будем ругаться..
Навіщо чваритись. Може хтось звик чваритись, а іншому до вподоби що ми сваримося (щоб потім насміхатися (є така категорія людей, які звеличують себе через приниження інших).
Оскільки кількість тлумачень терміну «Україна» перевищило можливість охопити свідомістю, то спробую дещо згорнути до основних.
Також я пропоную бажаючим стисло (20-50) висловити свою думку що до слова зазначеного у назві «Украина и мы дети ее…»
УКРАЇНА – перша письмова згадка за 1187 рік, у розповіді літописця про кончину князя Володимира Переяславського: «плакашася по немъ вси Переяславци… в немъ же Украйна много постона»
Ймовірно мова йде про збірну назву території на кшталт «ЄВРОСОЮЗ», коли під Євросоюзом ми розуміємо наявність 26 держав, Німеччини, Франції , Угорщини….
Щодо етимології терміну «Украина, Вкраїна»
Я відкидаю особисті домисли істориків а схиляють до географії, археології та таких визначень
1) Україна = У-КРАЇНА = Країна-У = край-на-У це вказівка на місце розташування , яке легко визначається річками та їх водними басейнами. БУГ-ДНІПРО саме такою буквою «У» і перетинаються.
13000 років назад такою буквою перетинались річки ДНІСТЕР-ДНІПРО!
Я зараз перевіряю чи не перетинались саме такою буквою … ДУНАЙ-ДОН
До речі в самій назві Бога річок Посейдона (це наш славянський Бог, запозичений греками) вказана підвладна територія ПО-СЕЙ-ДОН, тобто по цей Дон. Наведу ще дивний збіг тієї обставини що від Києва до витоків Дону та до його гирла однакова відстань
2) Щодо терміну «ОКРАИНА» то я це розкладаю на «РАЙ-НА-ОКО»
Тобто це дуже гарна територія для життя-буття.
Що до решти тлумачень на
http://www.zarusskiy.org/russ/2008/07/22/okraina/
1) далекая, межевая страна;
2) земля, которая лежит далеко от Киева;
3) страна, которая лежит на границах славянского мира или Европы;
4) земля «украяна» плугом и мечом;
5) край, волость;
6) родительная страна, удел.
Украина – территория, место обитания которое определяется от места стояния человека до линии горизонта, до края, на краю, т. е. то что вижу то мое…
Возникает не кий парадокс - поскольку линия горизонта каждый раз сдвигается при приближении к горизонту т.е. Украина это вся Земля..
Но второй крайностью есть практическая возможность охватить всю Землю.
Наши предки для выпаса скота кочевали от Франции до Алтая (таковы колебания осадков и рекреации растительности, травы) и видимо вся эта территория для них была УКРАИНОЙ.
Почему именно УКРАИНА? Думаю, что это наши предки были умнее и заложили такой нейтральный приемлемый многими термин, чтоб небыло разногласий
Окраина, в другом ее смысле - рай на око - преобретает истинное красивое звучание ... и возвращаясь к словам Terem "не будем ругаться" напишу
Есть огpомная семья — И тpопинка, и лесок, В поле каждый колосок! Речка, небо голубое — Это все мое, pодное! Это Родина моя! Всех люблю на свете я!