Nezhivoy писал(а):
Вовку отвечу первый и последний раз........
....Так что завязывайте нести охинею всякую.

Не треба тут шкірити зуби, це роблятть у стоматолога.
Отже щоб поставити всі крапки повернусь знову до ЗАКОНУ УКРАЇНИ ПРО ОХОРОНУ АРХЕОЛОГІЧНОЇ СПАДЩИНИ
…
Розділ III. НАУКОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ АРХЕОЛОГІЧНОЇ СПАДЩИНИ
Стаття 9. Види та принципи наукових досліджень археологічної спадщини
Наукові дослідження археологічної спадщини включають:
…
— польові дослідження, що передбачають проведення земляних робіт (розкопки та розвідки)…
Стаття 10. Право на проведення наукових досліджень археологічної спадщини (ТОБТО ПРАВО НА РОЗКОПКУ)
Право на проведення наукових досліджень археологічної спадщини ( ТОБТО ПРАВО НА РОЗКОПКУ) надається виключно археологам, які мають практичний досвід проведення археологічних робіт …
Отже з цього випливає той факт що всі інші члени експедиції не мають юридичного права приймати безпосередньо участь у розкопках. Не мені вам розказувати скільки розкрадається такими "помічниками"...
За логікою закону вони можуть тільки допомагати (готувати їжу, приносити питну воду… інше) а не жодним чином працювати безпосередньо інструментами та приладами.
Про це до речі й прямо вказано далі «Використання будь-якою особою металодетекторів та інших приладів для пошуку об'єктів археологічної спадщини або рухомих предметів, пов'язаних з культурним шаром, без наявності відкритого листа і дозволу на проведення археологічних досліджень є незаконним». Оскільки у статті 1. Визначення термінів не існує визначення терміну «прилад» то Ви, як юрист, можете довести що лопата це прилад. А люба особа на території городища з лопатою та без дозволу – злочинець.
Зазначу, що наш закон створений для «забезпечення археологам — громадянам України права на проведення археологічних досліджень.» ТЧК. Тобто знову жодним чином немає згадки про інших членів експедиції. Отже дякуючи вашій, пане Nezhivoy, (без)діяльності має місце колізія зіткнення протилежних інтересів. Але це не знімає карної відповідальності за незнання закону. І з цього слідкує що будь кого не археолога можна (і треба) притягати до карної відповідальності, як ви писали "Уголовная ответственность за повреждение, уничтожение памятников истории и культуры - ст.298УК Украины".
Далі,
мені не треба відповідати в дусі Верховної Ради - я Вам одне –а ви мені дещо протилежне (якщо ви Й ЩЕ не нардеп).
Мене цікавили документи* на право проведення тих розкопок та на посудини які ви виставили, а оскільки я розумію їх нема (я не поспішаю, адже мова йде про об’єкти археології, що перебувають під охороною держави) то мене поки влаштує коли Ви наведете інвентерезаційний номер, чи номер дозволу (адже такі дозволи мають сурову звітність)
дозвіл — документ встановленого зразка, виданий центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини, який дає право на проведення земляних робіт на об'єкті археологічної спадщини. Дозвіл видається досліднику, який отримав кваліфікаційний документ (відкритий лист**).
** відкритий лист — це єдиний кваліфікаційний документ, який засвідчує фаховий рівень дослідника і дає право на проведення наукового дослідження археологічної спадщини